شنبه, ۲۱ آذر ۱۳۹۴، ۰۲:۱۴ ب.ظ
پاسخ:
نوشتن مطلب آموزشی برای من یکی که خیلی سخته. خیلی انرژی میبره. اون هم سر فرصت به روی چشم.
پاسخ:
سلام. ممنونم.
توی بسته قلم یه پوشه هست که نسخه تمام اعداد فارسی فونت ها قرار داره. امتحان کنید اگر مشکلی بود من در خدمتم.
پاسخ:
سلام
خواهش می کنم.
شکل کارکتر همزه را نمی پسندین یا مکانش قرار گیریش رو؟
در مورد سوالتون متاسفانه من راه حل سر راستی نمی شناسم اما خودم برای تغییر سایز اینجوری عمل می کنم که همه گلیف ها رو انتخاب می کنم سپس از منوی زیر به صورت درصدی بزرگنمایی می کنم تا به اندازه مطلوبم برسه:
Element->Transformations->transform
انتخاب Glyph Origin
سپس Scale Uniformly
پاسخ:
سلام
کاملا حق با شما بود. من کلا مسئله اعراب رو توی فونت تنها فراموش کرده بودم. اعراب تمامی حروف به همراه شکل ق مشکل داشت که توی نسخه جدید یعنی ۰.۳ اصلاح شد. ممنونم بابت گزارش این ایراد.
باز هم هر گونه موردی دیدید اطلاع بدین در نسخه های جدید اعمال خواهد شد.
سپاس
پاسخ:
سلام
۱. Element->Transformations->transform
انتخاب Glyph Origin
سپس Scale Uniformly
۲. Metric->Center in Width
پاسخ:
سلام. متشکرم.
۱. بلی. کافیست گلیف مورد نظرتون رو باز کنید و از منوی فایل گزینه import رو انتخاب و تصویر مورد نظرتون رو وارد کنید.
۲. این احتمالا مربوط به هینتینگ فونت میشه. شما برنامه معروف ttfautohint رو از سایت رسمیش دریافت و اجرا کنید. بسیار ساده است کار کردن با اون. گزینه های پیشفرض نیز جوابگو می باشد.
https://www.freetype.org/ttfautohint/#downloadدر مورد گندم هم این مورد اجرا شده. عجیبه که می فرمایید این مشکل وجود داره. البته من نمی دونم در کدام سیستم عامل یا برنامه اینگونه برای شما نشان می دهد.
موید باشید.
پاسخ:
سلام
آهان ببخشید درست نخوندم :) برای اون کافیه که لایه پیش زمینه رو انتخاب کنید و تصویرتون رو جا به جا کنید. سمت چپ پایین جعبه ابزار نوشته Guide-Back-Fore که شما Back رو انتخاب کنید و بعد از تغییر برگردید به Fore.
پاسخ:
شما لطف دارید.
سلامت باشید.
پاسخ:
توی این
لینک احتمالا اطلاعات مفیدی بیابید. به طور کلی داده های هینتینگ باعث نمایش یا رندر بهتر قلم در صفحات نمایش میشن. الان با برنامه رایگان ttfautohint این کار خیلی راحت شده. صرفا با یک کلیک.
پاسخ:
سلام
تمامی حروفی که نقطه دارند از روش ارجاعدهی به نقاط استفاده کردهاند. به عبارتی خود اصل نقاط در حروف قرار ندارند بلکه به آنها ارجاع یا اشاره شده. بگردید گلیف سه نقطه اصلی رو پیدا (در انتهای لیست گلیفها) و هنگام بولد کردن اونو استثنا و به صورت جداگانه بولد کنید یا تغییر دهید مثلا فاصله نقاط رو کمتر یا بیشتر کنید. آن را که اصلاح کنید خود به خود تمامی حروف اصلاح میشوند.
پاسخ:
سلام
متشکرم
فایل زیر رو ذخیره و سپس با فونت فورج باز کنید.
source/Vazir.sfdاگر دانلود نشد از صفحه زیر فایل Source Code.zip رو دانلود کنید و در شاخه source فایل Vazir.sdf رو باز کنید:
releases/latestبرای سایر فونت ها نیز به همین صورت است. البته می توانید فایل های ttf رو هم با فونت فورج ویراش کنید چون فایل سورس اصلی فاقد حروف انگلیسی است.
پاسخ:
سلام و ممنون.
فایلهای sfd توسط برنامه
FontForge باز میشوند. به نصب آن نیاز دارید. و البته نیازی به jre ندارید.
پاسخ:
سلام. سلامت باشید. حقیقتش من در زمینه فونت حرفهای نیستم برای همین پاسخ سوالهای شما رو نمیدونم. از اصول و قواعد خط لاتین اطلاعی ندارم. همچنین فیچرهای اوپنتایپ. دیگر اینکه با هیچ برنامه دیگری غیر از فونت فورج کار نکردهام. به همین دلیل از ماجرای عدم نمایش جدول لوکآپ در برنامههای دیگر بیخبرم. در مورد فروش هم متاسفانه هیچ گونه تجربهای ندارم.
در مورد تایپ فیس لاتینتان باید عرض کنم واقعا زیبا، حرفهای و هنرمندانه است. به ویژه آن تصویر. امیدوارم به فروش خوب و شایستهای از این قلم زیبا دست یابید.
پاسخ:
سپاسگزارم. زنده باشید.
پاسخ:
سلام. سلامت باشید. منظورتون از خروجی همان فایل ttf هست یا اینکه فقط موقع نوشتن مثلا در واژهپرداز، حروف ت و پ رو نمایش نمیدهد؟ منظورم اینه که مطمئنید توی فایل ttf هم حروف ت و پ نیست؟ در جداول lookups هم حالات همین حروف رو بررسی کنید ببینید موجود باشند.
پاسخ:
عجیبه. یه فونت سالم رو بردارید و گلیف های خودتون رو توش کپی و مجددا تست کنید. اگر رفع شد مقایسه کنید بین دو فایل تا اختلافشو پیدا کنید. من پیش اومده که از مقایسه فونت ها مشکلی رو پیدا کرده باشم.
پاسخ:
سلام. خواهش میکنم این چه حرفیه. من از شما متشکرم که اینجا رو قابل دونستین.
۱.
اینطور که من متوجه شدم امتیاز یا مالکیت آثار هنری بعد از انتشار اولیه،
متعلق به منتشر کننده خواهد بود مگر اینکه خلافش ثابت بشه. شما می تونید یک
نسخه از فایل (حتی به همراه مستندات) رو به آدرس ایمیل و یا صندوق ذخیره
فایل خودتون ارسال کنید تا به عنوان مدرکی بتونه همیشه موجود باشه. بعید
میدونم نیازی به ثبت رسمی و قضایی داشته داشته باشه. برخی سایت های هنری
هستند که کاربران در اونجا تصاویر و توضیحات و یا مستنداتشون (البته نه خود
فایل) رو در پروفایل خودشون منتشر میکنند. مثل behance و ... برخی طراحان
فونت ایرانی هم توی این ها هستند. میتونید یک صفحه برای مجلات یا سایت
های گرافیکی ایرانی یا خارجی مرتبط هم بفرستید که این میتونه به معرفی فونت
شما کمک کنه. اما اینکه رویه صحیحش چیه راستش نمیدونم.
۲. اگر
میخواهید به صورت آزاد منتشر کنید که تکلیفش روشنه. مثلا میتونید از OFL
استفاده کنید. که به طور خلاصه میگه همه اجازه استفاده و تغییر در/برای هر
کاری رو دارند مشروط به اینکه خود فونت و نسخه های ویرایش شده اون رو
نفروشند. و دیگر اینکه حتما تحت همین مجوز دوباره منتشر کنند.
اما اگر
میخواهید انحصاری و تجاری باشد که بستگی دارد به اینکه به شخص حقیقی یا
حقوقی خاصی امتیازشو بفروشید یا اینکه آن برای عموم به فروش بگذارید که به
نظر میاد یک روش اینه که در اختیار شرکتهایی که به صورت حرفه ای به کار
تولید یا نشر و فروش قلم میپردازند بگذارید. آن ها در زمینه بازاریابی
مهارت و امکانات خوبی دارند. مثلا با یک یا چندتاشون مکاتبه کنید که چجوری
میتونید باهاشون همکاری کنید. پیشنهاد میکنم به طریقی با طراحان (منظورم
اشخاص هست) فونتهای تجاری صحبت و مشورت کنید. چون فونت شما انگلیسی هست پس
طبیعتا بازار گسترده تری هم برای فروش خواهید داشت. یا اینکه امتیازشو مثلا به گوگل بفروشید تا در مجموعه فونت جهانی خودش قرار بده. فکر
میکنم گوگل برای این کار حتی فرم ثبت هم گذاشته بود.
چند تا طراح ایرانی هم به صورت تجاری برای گوگل فونت طراحی کردهاند. فونت لالهزار و جمهوری و ... کار طراحان ایرانی هست که میتونید باهاشون مشورت کنید.
پاسخ:
۱.anchor point ها در واقع همون جایگاه قرار گیری نشان های ترکیبی با حروف هست که عموما برای تغییر صدای حروف به کار میره. مثل اعراب در فارسی. اون نشان ها رو تعریف میکنید و با این anchor ها محل قرارگیری اونها رو تنظیم میکنید. بهتره از یه فونت مناسب عربی به عنوان فونت پایه استفاده کنید که هم دادههای مربوط به حالت های همه حروف رو داشته باشه و هم این نشان ها و انکورها رو. اینجوری هم وقتتون صرفه جویی میشه و هم خیالتون راحت که چیزی کم و کسر نداره یا اشتباه نکردید.
http://designwithfontforge.com/en-US/Diacritics_and_Accents.htmlhttps://github.com/fontforge/fontforge/wiki/How-To-Create-Anchors۲. در مورد مشکل که فکر میکنم بیشتر مربوط به بحث هینتینگ باشه. داده های هینتینگ در واقع برای نمایش بهتر فونت به وجود اومدند که یک سری قواعد ریاضی برای نمایش بهتر منحنی ها و زوایا هست. توی صفحات نمایش مشکل محدودیت پیکسل داریم چیزی که در چاپ وجود نداره. البته توی مانیتورها و گوشیهای جدید این مشکل خیلی کم شده یا بعضا رفع شده. همچنین خود سیستم عامل ها روش های خیلی خوبی برای این مسئله هینتینگ ارائه کرده اند. من از برنامه ttfautohint که معروفترین برنامه رایگان هینتینگ هست استفاده کردم. نکته دیگه فکر میکنم بحث تعریف اشتباه کدپوینت ها بوده اینکه گلیف ها سر جای درست خودشون نبودند یا استاندارد نبودند و این گونه مسائل. حقیقتش من پیگیر این مسئله ایشان نبودم. ضمنا آقای سوزنچی فونتهای خیلی خوبی طراحی کردهاند که توصیه میکنم حتما ببینید.
یک نکته ای که مد نظر داشته باشید اینه که بهترین فونت های سبک نسخ برای نمایش در صفحات نمایش دروید یا نوتوی گوگل و دیگری بی بی سی نسیم هست که خیلی هوشمندانه طراحی شده اند. طراحی به این سبک که برای صفحات نمایش و وب و موبایل نیز مناسب باشد بسیار دشوار هست. اما طراحی به سبک مونولاین هم راحت تر و هم کاربر پسندتر هست.
۳. فونت خاص بیشتر فونت های معروف مد نظر بوده. توی سایت «گوگل فونت» میزان محبوبیت فونت ها رو میتونید ببینید. سعی کردم اونی که هم محبوب باشه و هم به قلم فارسی بیاد انتخاب کنم. ولی خب شما دو نسخه بزارید که اگر کسی خواست خودش انتخاب کنه. لازم بودنش به جهت مشکلات مربوط به تایپ در واژپردازها یا دیگر برنامه هاست یا اینکه جای حروف لاتین علامت خاصی مثل مربع لحاظ میشه یا .... البته توی وب این مشکلات وجود نداره. از طرف دیگه که خیلی مهم هست بحت هم سایز بودن هست. زیادی بزرگتر یا کوچکتر نباشه.
نکته آخر اینه که اگر فرصت کردید برای فونتهاتون بیلد اسکریپت تهیه کنید تا مراحل تولید و تغییر فونتتون روشمند و اصولی و راحت باشه. کاری که من نکردم و خب اگر برگردم به گذشته احتمال قوی انجام میدم. چیزی نیست که صد در صد لازم باشه اما خیلی بهتون کمک میکنه.
https://github.com/alif-type/amiriاین یه نمونه خوب هست.
بیلد نهایی فونت من شامل دستورات هینتینگ و ساخت فونت وب و پکیج کردن میشد. ولی کار اصولی همون کار فونت امیری هست.
پ.ن بد نیست مخازن گیت هاب مربوط به فونتهای وزیر و صمیم و ... رو ببینید و قسمت ایشوهای باز و بسته را نگاهی بیندازید. شاید اشکال یا مسئله ای رو پیدا کنید که بهتون کمک کنه.
پاسخ:
بین نام گلیف و نامی که در دادههای جداول lookups تعریف شده نباید مغایرتی وجود داشته باشه.
پاسخ:
ابتدا خودتون یکی دو مورد ایجاد و تست کنید تا دقیقا شیوه کار دستتون بیاد. بعدش جدول رو ادغام کنید اگر چه نیازی به ادغام نیست چون کرنینگ هر فونت با دیگری متفاوته و حتی اسامی ممکنه انطباق نداشته باشه و آخرش مجبور میشید همشو خودتون تنظیم کنید.
توی فونت وزیر از طریق منو font info->lookups->GPOS ردیف 'kern' Horizontal Kerning lookup 15 انتخاب سپس edit metadata رو بزنید و ویژگی ها رو به خاطر بسپارید. حالا توی فونت خودتون همین مسیر یه جدول کرنینگ ایجاد کنید با همین ویژگی ها. بعدش یه Add subtable بزنید و حروف مد نظرتون رو انتخاب کنید. حالا کرنینگ ها رو تنظیم کنید.
پاسخ:
سلام. چقدر خوب شده امین آقا. تبریک میگم. معلومه شما درک خیلی خوبی از تناسبات و سلیقه فونت فارسی/عربی دارید و همچنین از استعداد حقیقتا بالایی برخوردارید. من واقعا لذت بردم. در واقع من باید از شما یاد بگیرم.
فقط چند تا نکته کوچولو دیدم نمیدونستم توی قسمت ایشوهای فونت بزارم یا همین جا. توی گیتهاب میتونید هم خودتون و هم دیگران ایشو بزارید یا موارد رو گزارش بدین تا هم یادآوری باشه براتون و هم روند توسعه و رفع اشکال مستند بشه. به ویژه وقتی با تصاویر همراه باشه. حالا هر طور مایلید. گفتم بد نیست این چند مورد رفع بشه تا بعد از اطلاع رسانیتون افراد کمتری با این موارد احیانا ناخواسته مواجه بشن. مگر اینکه اینها مربوط به فلسفه طراحی فونت باشه.
۱. کلمه «استراتژی» رو بنویسید میبینید «ـژ» متصل تعریف نشده و جدا مینویسه.
۲. نقطه «ـنـ» وسط کمی کچکتر از بقیه نقاط سایر حروف است. نمی دونم این یه مورد استثنا و عمدا شده یا نه اشتباها.
۳. اندازه «هـ» ابتدا فکر میکنم فقط یه خورده زیادی بزرگه. شاید هم اشتباه میکنم.
۴. اندازه «ه» تنها یه کم زیادی ریز و از تناسبش با سایر حروف کاسته شده. مثلا در واژه «شیوه» به نظر میاد ه مظلوم واقع شده :)
۵. کرنینگ «ع» تنها با برخی حروف بد نیست به جدول اضافه بشه. یه راه ساده تر اینه که شروع قوس «ع» تنها یا زاویه آن از بالا بیشتر به «ح» تنها شبیه بشه. اینطوری دیگه نیازی نیست برای «ع» و بقیه حروف کرنینگ ایجاد کنید. مثلا در واژه «باغ» بین «ـا» و «غ» ملاحظه کنید.
۶. شکل همزه میتونه بهتر و هماهنگ تر بشه.
۷. به راحتی میتونید ضخامت فونت لاتین رو با کلید ctrl+shift+1 و وارد کردن مقدار منفی یا مثبت در کادر نخست کم یا زیاد کنید تا به هماهنگی بیشتری دست پیدا کنید. من فونت لاتین رو جداگانه در فایل دیگری نگهداری میکنم و فقط موقع گرفتن خروجی ادغامش میکنم با فونت. اینطوری اگر بخوام روی فونت لاتین کار خاصی انجام بدم راحت ترم و از اشتباه هم جلوگیری میکنم.
نکته دیگه اینکه اگر توی توییتر عضو هستید توییت کنید تا من هم ریتوییتش کنم. اونجا افراد طراح و گرافیست و کاربر فونت خیرخواه زیادی حضور دارند و خیلی سریع میتونند از بابت اطلاع رسانی و رفع ایراد و ... به شما کمک کنند.
راستی ممنونم برای لطفتون و مشخصا از رفتار حرفهای که دارید تشکر میکنم اما نیازی به تشکر در خود فونت یا صفحات نیست. من فقط چند سوال کوچیک رو پاسخ دادم. چون ممکنه این طور تصور بشه که من در طراحی و تولید به شما کمک یا راهنمایی رساندم.
باز هم تبریک و تشکر برای انتشار فونت زیباتون آنهم به صورت آزاد.
پاسخ:
۱. حرف «ـع» آخر مشکل دارد. چسبیده نیست. فاصله دارد.
۲. تمام گلیف ها رو از منو Element-Correct direction کنید.
۳. کامای فارسی رو طراحی نکردهاید! خیلی مهمه.
۴. گلیف «ـر» بهتره تصحیح بشه که موقع ضخیم شدن اینجوری نشه که توی تصویر زیر معلومه:
http://bayanbox.ir/view/7103803586295410683/test-font.png۵. چرا از روش ارجاع برای گلیف های تکراری به ویژه نقاط استفاده نکردید؟ توی آموزش فونت فورج، در قسمت پرسش و پاسخ، حتما سوال نخست رو بخونید.
http://rastikerdar.github.io/getting-started-with-fontforge۶. شاید بهتر باشه توی side bearings پیشروی داشته باشید. چون احتمالا در بعضی شرایط رندر، بین گلیف ها فاصله بیفته. فونتهای معروفی مثل نوتو یا دروید و تاهوما و ... رو ببینید.
۷. متریک های فونت رو ست نکردید. آموزش فونت فورج رو بخونید.
۸. نمی دونم چه مشکلی هست ولی به نظر میاد گلیف ها سر جای خودشون نیستند که به نظر مشکل از انکدینگ باشه. یه فونت معروف عربی یا مثلا همین وزیر و امثالهم رو باز کنید و اون بالا از منوی encoding تیک compact رو اگر داره بردارید تا لیست همه گلیف ها رو مشاهده کنید. آرایه جدول بر اساس unicode 10646-1 معمولا تعریف میشه. من یک بار force encoding رو اون تنظیم کردم. توی آموززش فونت فورج فکر کنم توضیح دادم.
پاسخ:
سلام
۷. متریک های فونت های معروف و رایج رو ببینید.
۸. از منوی Encoding->Reencode گزینه ISO 10646-1 (Unicode, BMP) رو انتخاب کنید انشاا.. درست میشه.
پاسخ:
۱. طبق تصویر عمل کنید انشاا.. رفع میشه. پنجره Glyph Info لیگچر الله رو دقت کنید. برای «لا» تنظیمات اصلی جدول مربوطه توی lookups رو نگاه کنید. right to left و ignore combining marks فعال باشند.
Screenshot-from-2017-04-03-23-29-00.png۲. گلیف تـــــطـــــویــــــــــل مشکل دارد. متصل نیست.
۳. طراحی گلیف های گیومه «» رو فراموش کردید.
پاسخ:
دست شما درد نکنه. تقریبا داره کامل میشه ولی فقط یک نکته میمونه اینکه کیفیت برخی منحنیها خوب نیست. توی تصویر نشون دادم. توی حرف «حـ» ابتدا یا «ـبـ» وسط هم دیده میشه. این باعث میشه که خروجی بی کیفیت به نظر بیاد. شاید توی سایز ریز صفحه نمایش به چشم نیاد اما توی سایز بزرگتر و توی حالت چاپ که جزییات هم معلوم میشه این مورد به چشم میاد. البته عجیبه که توی نسخه های قبلی اینگونه نیست.
Screenshot-from-2017-04-05-22-06-17.jpg
پاسخ:
خوبه امین آقا. خسته نباشید. منتشرش که کنید (اگر میخواهید در دسترس عموم قرار بگیره) هر مقدار خرده کاری هم داشته باشه دوستان دیگر هم کمکتون میکنند تا پیدا و رفع کنید. پیشنهاد میکنم یه صفحه مناسب برای معرفیش بسازید تا برای دیدندش حتما نیاز نباشه که دانلود کنیم. مثل صفحات معرفی سایر فونتها. خود صفحه اصلی گیتهاب رو هم مرتب و خلوتش کنید. فکر نکنم نیازی به اون فولدرهای قدیمی باشه. اگر هم اصرار به تگهداریشون دارید همه رو توی یک پوشه قرار بدین. از روشها یا ساختارهای مرسوم پیروی کنید بهتره.
اگر هم خواستید توییت کنید یه تصویر خوب از فونت رو هم ضمیمه توییتتون کنید.
پاسخ:
سلام
روال نمایش حروف به این صورته که:
۱. شما کلیدی را فشار میدهید.
۲. کد این کلید برای سیستم عامل و مشخصا برنامه مورد نظر فرستاده میشه.
۳. اگر شیفت را گرفته باشید کد جدیدی فرستاده میشه.
۴. آن برنامه کد شما را خوانده و با جدول انکدینگ (مثلا یونیکد) مطابقت میدهد.
۵. همچنین بررسی میشود که آیا فونت مورد استفاده در برنامه، در جدول خود برای این کد گلیفی را تعریف کرده یا خیر.
۶. اگر خیر روشی جایگزین اتخاذ میشود. (مثلا از فونتی دیگر استفاده شود)
پس همه چیز بر میگردد به این که آیا آن کد را در جدول اندکینگ دارید یا خیر و اگر دارید برایش در فونت گلیفی بسازید. شما همچنین میتوانید از ترکیب چند کد یک لیگچر بسازید. مثلا ترکیب «بـ» و «ی» شکل خاصی مانند چیزی که در خوشنویسی مرسوم است بسازید مثل «ل» و «ا» که میشود «لا».
برای این حالت font ligatures را جستجو کنید. توی راهنمای لاتین فونتفورج پیرامون آن توضیحات مفصلی آمده است. فکر میکنم توی نظرات برای یکی از دوستان توضیح داده باشم.
پاسخ:
احتمالا منظور شما مبحث Anchor هاست. توضیحات آن در مستندات هر نوع برنامه ویرایش فونت مفصلا آمده است.
پاسخ:
حقیقتش راهی به ذهنم نمیرسه. از دوستان متخصص در زمینه فونت بپرسید انشاءا.. به پاسخ میرسید.
پاسخ:
سلام امین آقا. سلامت باشید. متاسفانه در این زمینه هیچگونه اطلاعات مفیدی ندارم که اگر داشتم حتما عرض میکردم.
پاسخ:
با سلام و تشکر
اگر اشتباه نکنم این ناشی از تفاوت نوع svg با فونت هست. توی svg شما شی دایره (دقیقا با فرمول دایره) یا آرک و غیره دارید اما توی فونت شما فقط با پوینت و مسیر سر و کار دارید. در نتیجه دایره توی svg باید تبدیل بشه به چیزی قابل نمایش برای فونت فورج.
آقای عابدی احتمالا بتونن به شما کمک کنند:
https://twitter.com/aminabedi68
پاسخ:
سلام
لیست تغییرات رو میتونید در این آدرس مشاهده کنید:
پاسخ:
سلام
از منوی Element گزینه Font info رو انتخاب کنید. سپس از تب General مقدار Em Size رو دو برابر کنید. در آخر از منوی File گزینه generate fonts خروجی ttf بگیرید.
پاسخ:
سلام
توی گلیفها حرف ی رو پیدا کنید. اگر پیدا نکردید از منوی View گزینه Goto رو انتخاب و سپس دقیقا همین «ى» رو کپی و اونجا پیست کنید (این «ى» با ی کیبورد شما تفاوت دارد برای همین میگویم کپی کنید). از گلیف کپی بگیرید. سپس دوباره از منوی View گزینه Goto رو انتخاب و حرف «ی» رو با کیبورد خودتون وارد کنید. حالا اون گلیف رو اینجا پیست کنید.