يكشنبه, ۲۹ آذر ۱۳۹۴، ۰۷:۰۱ ب.ظ
پاسخ:
خواهش می کنم.
توی مخزن گوگل باید فونت کامل و بی نقص باشه فکر میکنم. این فونت ها هنوز با انتشار نسخه کامل فاصله زیادی دارند. من هم با این شش فونت دست تنهام. سعی می کنم یواش یواش هر موقع فرصت کردم بخشیش رو تکمیل کنم ولی خب چون آماری از اقبال این ۶ فونت ندارم نمی دونم چقدر خواهان دارن. از طرفی من هم باید به زندگی ام و شکم گرسنه برسم :) پس با همه علاقه ای که به جامعه عزیزم دارم متاسفانه باید بگم کم آوردم. امیدوارم یه گروهی پیدا بشه از روی این فونت ها نسخه کامل و بهتری تولید کنه یا لااقل در زمینه انتقاد و پیشنهاد و اصلاح و ... قلم ها یاری کنند.
موید باشید.
پاسخ:
سلام
سلامت باشید. خواهش میکنم. همین که شما راضی باشید برای من ارزشمنده.
برای دونیت هم چون از ابتدا فکرش نکردم (توی ایران جواب نمیده) و این مدتی هم که گذاشتم استقبالی نشده که بشه روش حساب کرد به همین خاطر کلا بیخیالش هستم.
ضمنا در جریان باشید فونت شبنم توی نسخه ۰.۶ کلا تغییر سایز داد.
سپاسگزارم.
پاسخ:
سلام
بلی حق با شماست. اما حقیقتش کار روی فونت خیلی سخته. بی اندازه. اونم وقتی که چند تا میشه. کار اصلی و تخصص من فونت نیست چون احساس کردم نیاز هست این چند تا رو کلید زدم (البته بیشتر به امید همکاری بقیه تا جایی که من کنار بکشم) و موارد دیگری هم در ذهن داشتم ولی تا همین جاش خیلی اذیت شدم طوری که چشمم ضعیف تر شده. برای همین نمی تونم روی ادامه کار پیش بینی مثبتی داشته باشم و به نوعی باید به کار اصلیام برسم. این رو از این بابت گفتم که احیانا کسی به پای بی مسئولیتی نذاره. البته فونت ها که آزاد هستند و هر کسی مایل بود نسخه جدید بسازه منتشر کنه بفروشه هر کاری دوست داره انجام بده هیچ گونه مانعی وجود نداره.
باز هم منمونم از محبت شما
موید باشید.
پاسخ:
چه جالب! گندم رو چون استقبالی ازش ندیدم دیگه روش کار نکردم در صورتی که من به شخصه گندم رو خیلی دوست دارم.
پاسخ:
سلام
ممنونم برای نظر و توجهتون. مشکلی نیست. توی فونت صمیم و شبنم خدا
رو شکر مشارکت دوستان به ویژه آلن عزیز خیلی خوب بود که در واقع انگیزه
اصلی من برای ادامه کار شدند. ولی خب کلا دردسر فونت خیلی زیاده. من هم بی تجربه و بی دانش در زمینه طراحی قلم. خلاصه اینکه آدم شرمنده دوستان میشه. به هر صورت یواش یواش پیش میریم تا فونت ها بهتر شوند.
باز هم ممنون.
پاسخ:
سلام
ممنونم
۱. حقیقتش نمی دونم مشکل از کجاست. فکر می کنم فونت هایی که این مشکل رو ندارند خودشون گلیف های انگلیسی هم دارند. چون با فونت دروید فاقد گلیف های لاتین امتحان کردم دیدم همین مشکل رو دارد. فونت های صمیم و وزیر و ... حروف انگلیسی ندارند مگر اینکه نسخه ای به همراه گلیف های لاتین هم عرضه شود.
۲. کاملا حق با شماست. توی صمیم و پرستو اینگونه شد. در سایرین هم مد نظر قرار می دهم.
۳. برای فونت صمیم و وزیر توی بسته ای که دانلود می کنید یک پوشه هست که نسخه تمام ارقام فارسی فونت ها قرار دارد.
۴. حق با شماست. توی دو آدرس زیر در این زمینه کمی تلاش شد اما خب به تعویق افتاد. در نسخه های آتی اضافه می شود.
https://github.com/rastikerdar/samim-font/issues/12https://github.com/rastikerdar/samim-font/issues/3متشکرم
پاسخ:
ممنونم بابت لطف و محبتتان
پاسخ:
سلام
متشکرم. البته فونت های دیگری هم هست مثل صمیم و شبنم و پرستو. شاید آنها به فراخور برایتان جالبتر باشد.
نسخه سری یک فونت وزیر هم قدیمی شده. شاید سری دو یا فعلی را ببینید بیشتر بپسندین.
سلامت باشید
پاسخ:
سلام
امیدوارم برایتان مفید واقع شود و راضی باشید.
سلامت باشید.
پاسخ:
خوبی از خودتونه آقا آرش
تشکر :)
پاسخ:
خواهش می کنم.
همین محبت و پسند شما خودش دونیت هست.
توی صفحه فونت وزیر بخش مشارکت، این امکان برای دوستانی که علاقه مند به پرداخت مالی می باشند وجود داره.
به امید زیاد شدن فونت های ایرانی.
پاسخ:
سلام
خواهش می کنم. اما باید اشاره کنم که در هیچ یک از مراحل تولید فونت وزیر از فونتی که اشاره فرمودید الگو برداری نشد چرا که به لحاظ اخلاقی هم صحیح نبود. در فرصتی مناسب سعی می کنم توضیحی اجمالی در مورد روند توسعه وزیر بنویسیم. متاسفانه با کمال احترام باید عرض کنم این فونت بنا ندارد شبیه آن فونت شود. چرا که اگر قرار بر چنین چیزی بود که اساسا وزیر ساخته نمیشد. در مورد تمام شدن توسعه فونت هم انشاءا.. اما به نظر میاد نسخه فعلی وزیر کاملا قابل استفاده و برای نیازهای معمولی جوابگو باشه. بنابراین با خیال راحت استفاده کنید.
پیروز باشید.
پاسخ:
سلام
سلامت باشید
باعث خوشحالی من است که اولین نظر یک طراح تایپ در مورد فونت ها را می بینم. در واقع من هیچ آشنایی با شما اساتید و حتی نامها ندارم.
نفرمایید بی نقص نیست بلکه بفرمایید کم نقص نیست. از نقطه نظر طراحی و یا پیاده سازی کم ایراد ندارند اما خودتان که بهتر می دانید نه من طراح هستم و نه فرصت کافی برای پرداختن به مقوله ای چنین زمانبر وجود دارد.
حقیقتش را بخواهید من دیدم کسی تمایلی به طراحی فونت های مناسب متن وب یا رابط برنامه ها ندارد و از طرفی سال های سال است که تنها سه یا چهار فونت بر نمایشگرهای ما خودنمایی می کند و خب آنها هم از نظر این حقیر خیلی تکراری بودند. در ثانی فونت های عربی یا با پایه عربی را هم اصلا نمی پسندیدم از جمله دروید یا ادوبی و ... و البته به طراحان حق می دادم چرا که این حوزه سود آور نیست. از این رو تلاشی کردم بلکه کمی تنوع ایجاد گردد. امیدوارم که جسارتی نکرده باشم.
آقای نورالهی عزیز اگر منظورتان از کارهای بیشتر، طرح های بیشتری است که خوب می دانید من طراح نیستم و نمی توان بدون داشتن زمان کافی کارهایی این چنینی انجام داد اگر چه یکی دو مورد دیگر در ذهن داشتم ولی رها کردم. تنها کاری که از دستم برمی آید اینست که خرد خرد این فونت ها رو اصلاح نمایم.
ای کاش یک روزی اساتید فونت گوشه چشمی هم به این فونت ها می داشتند و آنها را چه از حیث طراحی و چه پوشش زبان های ایرانی و چه ... با دانش و هنر بالای خودشان کامل می کردند تا من هم از مقوله فونت فارغ گردم.
ممنونم از توجهتون.
پاسخ:
من هم با شما هم سلیقه ام. در حال حاضر بیشتر روی فونت پرستو مشغولم تا به حالت مطلوبی برسه.
بالاخره سلایق متفاوته. باید تست بشه تا معلوم بشه. مثلا توی اپ های موبایل و وب شاید وزیر وشبنم بهتر جواب بده. توی سایت ها و متن های بلند صمیم و پرستو و گندم.
فونت تنها رو هم هنوز تکمیلش نکردم. فرصت نکردم.
پاسخ:
متشکرم. هدف خدمت بود. امیدوارم راضی باشید.
پاسخ:
بلی همگی آزاد و رایگان برای هر کاری می باشند و به راحتی می توانید در وبسایتتان نیز استفاده نمایید.
در مورد خبرگزاری ای کاش از نسخه جدید فونت یعنی وزیر ۲ استفاده می کردند. این نسخه ای که استفاده شده (وزیر ۱) سری قدیمی فونت وزیر است که دیگر توسعه نمی یابد.
سپاس از توجهتون
پاسخ:
خواهش می کنم. خوشحالم که پسندیدید.
پیشنهاد می کنم حتما از آخرین نسخه وزیر استفاده نمایید. به ویژه این سری آخر که کاندیدای انتشار اصلی هستند.
پیروز باشید.
پاسخ:
سلام
حقیقتش پیگیرش نیستم. اهلش هم نیستم. یه کار دلی بود. برای فونت وزیر هدفم یه فونت جدید و جایگزین برای تاهوما بود. فونت های دیگر هم برای تغییر حال و هوای قلم فارسی آمد. البته فونت ها از زمان انتشار اولیه تغییرات زیادی داشتهاند و ممکنه خیلی ها با دیدن نسخه های اولیه دلسرد شده باشند.
قلم pfont هم تقریبا شکلش نهایی شده و خرده کاری هایش مانده.
http://pfont.github.io/pfont-test/قلم های آقای سوزنچی هم در راهند که اولیش یعنی نیکا منتشر شده.
http://font-store.github.io/font-nika/پیروز باشید.
پاسخ:
من فکر می کنم در زمینه خوانایی فونت وزیر یا صمیم در مقایسه با سایر فونت ها شما را ناامید نخواهند کرد. البته حتما ایراد طراحی دارند که با گزارش آنها می توانید به رفعشان کمک فراوانی فرمایید.
و اینکه هر از مدتی نسخه جدیدی از این وفنت ها منتشر می گردد.
پ.ن حالت بولد یا ضخیم با سایز 1.1em به تیترها و عنوان سایت شما خوب می آید.
سپاس از نظرتون
پاسخ:
سلام
خواهش می کنم. هدف این فونت ها خدمت بود. همین که پسندیده باشید برای من بهترین کمک و دلگرمی هست.
زنده باشید.
پاسخ:
با سلام و احترام
خواهش میکنم
ببینید مسئله فونت در حال حاضر دغدغه مردم نیست. بیشمار مشکل داریم که الویتشان برای مردم بالاتر از مقوله فونت است. اگر چه من شخصا بعد از طراحی این چند فونت لااقل برای پروژههای طراحی و برنامه نویسی که خودم انجام میدهم خیالم راحت است که چند فونت جدید وجود دارد اما خب به طور کلی در اولویت نیست. من به شما توصیه می کنم وقت خودتون رو برای این موضوع (دور هم جمع شدن و ...) تلف نکنید. اما اگر می خواهید فونتی طراحی کنید که خبر خیلی خوبی هست. کار شیرینی هست. من که از انجامش لذت بردم.
در مورد این ۶ فونت هم همگی Public Domain یا همان مالکیت عمومی هستند. یعنی برای هر کاری که فکرش را بکنید از تغییر، اصلاح، فروش، بازنشر و ... آزاد هستند. هر کدام که به سلیقه خودتان نزدیک است یا طرحی در ذهن دارید را بردارید و بر آن پیاده کنید. هیچ نیازی هم به اشاره به نام اصلی و ... نیست.
پاسخ:
سلام
خوشحالم به دردتون خورده.
برای سایتتون آرزوی موفقیت دارم. فعالیت گنو/لینوکسی کار ارزشمندیه.
پاسخ:
سلام
خواهش می کنم
خب شما حق دارید. فونت وزیر ۱ از جنبه هایی که فرمودید بهتر است. اما وزیر دو شکل معقول تری نسبت به آن دارد. به نوعی وزیر یک بدیع و ساختار شکن بود. از جمله همین شکل ـه. اتفاقا من هم در مورد ـه با شما هم سلیقه ام. اما در وزیر دو سعی شد شکلی آشناتر مهیا بشه که خب این تغییر، برخی ویژگی های وزیر یک رو قربانی کرد. به هر صورت وزیر ۲ نسبت به روز نخستش تغییرات فراوانی داشته و این اواخر از برخی جهات سعی کرده همان ویژگی های وزیر یک رو به نوعی باز یابد. از جمله خوانایی و نرمی وزیر یک. من سعی می کنم اگر تونستم باز هم بهترش کنم.
یک ویژگی وزیر ۲ شکل مناسبش در اندازه های بزرگ است در صورتی که وزیر یک هر چه بزرگتر می شد از زیبایی اش کاسته میشد. شما حالت معمولی و ضخیم هر دو رو در اندازه های بزرگ مقایسه بفرمایید احتمالا به وزیر ۲ رای می دهید.
در مورد ادغام فونت لاتین و فارسی خب در چند ایشو در موردش صحبت شد و البته پیام های متعددی هم برای من آمد اما حقیقتش بزرگترین مشکل، اختلاف سلیقه در مورد فونت لاتین است. شما در وب یا آفیس می توانید فونت لاتین دلخواهتون رو انتخاب کنید و به دنبالش فونت وزیر نیز کم حجم و سبک بماند.
https://github.com/rastikerdar/vazir-font/issues/19https://github.com/rastikerdar/samim-font/issues/43https://github.com/rastikerdar/vazir-font/issues/20نمی دونم شاید وقتش رسیده یک فونت شامل گلیف لاتین هم در بسته فونت موجود باشه که خب فونت اوبونتو هم به نظر زیبا میاد.
شما همین فونتی که ساختید رو هم به نظر من کار خیلی قشنگی کردید.
پاسخ:
سلام
بلی درست می فرمایید اما خب در صفحات هر یک از فونت ها، شما در واقع خود فونت را می بینید مگر اینکه مرورگر موفق به نمایش آن نشده باشد. من هم حقیقتش این روزها مجال و توانی برای کار بر روی این فونت ها ندارم.
بابت توجه و نظر خوبتون ممنونم.
پاسخ:
اولا تشکر می کنم برای نظر خوبتون. توی این ایشو به این موضوع پرداخته بودیم و من فکر می کردم که به طور کامل حل شده باشه:
https://github.com/rastikerdar/vazir-font/issues/2حقیقتش اون روشی که فرمودید رو هم تست کرده بودم و رندر توی فایرفاکس در حالتی بهتر شده بود اما در بسیاری حالات بدتر می شد. از جمله در حالت پس زمینه تیره و متن روشن و یا رندر به طور کلی در اینترنت اکسپلورر. نمی دونم مشکل از خود فونت فورج بود یا انتخاب این حالت یا دستگاه من.
پاسخ:
سلام
تشکر می کنم برای لطف و محبتی که دارید. واقعیت امر اینه که من طراح نبودم و هیچ گونه فعالیتی هم در زمینه فونت نداشتم. اما چون دیدم فعالیت ها در این زمینه خیلی کم هست (بنا به دلایل روشن از جمله سودآور نبودن) و من هم به دنبال فونت جدید بودم یک حرکتی زدم. این که کیفیت و سطح کارها چگونه است خب چون طراح حرفه ای نیستم قضاوتی نداشتم. شما خیلی محبت دارید. حقیقتش اصلا در وادی فونت نبودم و نیستم. هدف رفع یک نیاز و انجام خدمت بود.
این فونت آخری هم بنا به نیاز طراحی شد ولی خب ترجیح دادم بگذارم برای فروش.
به هر صورت فونت های روی گیتهاب آزاد هستند. آزاد به معنی مالکیت عمومی. دیگر از فروش گذشته است.
باز هم از شما ممنونم.
پاسخ:
سلام
خواهش می کنم.
برای نظر و لطفتان متشکرم.
پیروز باشید.
پاسخ:
سلام
شما خیلی محبت دارید. تشکر می کنم برای نظرتون.
در مورد حروف لاتین ممنون میشم بفرمایید آیا دقیقا فاصله بین حروف مد نظرتان است یا فاصله بین کلمات و اینکه همه قلم های لاتین اینگونه است یا یک قلم خاص؟ چون اساسا قلم وزیر فاقد حروف لاتین هست و سیستم از فونت جایگزین برای نمایش حروف لاتین استفاده می کند. البته در نسخه آتی فونت وزیر حروف لاتین هم اضافه خواهد شد.
پاسخ:
خوشحالم که می پسندین.
پاسخ:
سلام
فاصله بین نقطه ها با یکدیگر یا با خود خط؟
پاسخ:
سلام
خواهش می کنم
متشکرم
پاسخ:
خب بالاخره وزیر از نسخه 4 با فونت Roboto ترکیب شد و تمامی حروف و علائم لاتین در فونت قرار گرفت. همچنین وزیر ۴ از نظر شکل و اندازه بهبود زیادی پیدا کرد.
با تشکر از صبوری شما.
پاسخ:
سلام
فونت وزیر تحت مالکیت عمومی منتشر شده به طوری که برای استفاده نیاز به رعایت چیزی ندارید.
پاسخ:
سلام
فونت همین الان هم روی cdn قرار دارند. من توی این وبلاگ یا صفحات اصلی خود فونت از همین cdn استفاده کردم. برای توضیحات نحوه استفاده به این لینک انتهای صفحه مراجعه نمایید:
https://github.com/rastikerdar/vazir-font
پاسخ:
سلام
متشکرم
حقیقتش قلم وزیر از همان روز نخست از اعداد فارسی پشتیبانی می کرد. در حال حاضر توی بسته فشرده چند نوع فونت موجوده که بسته به نیازتون می تونید انتخاب و نصب کنید.
1. نسخه پیش فرض یا اصلی (Vazir.ttf) دارای اعداد فارسی، لاتین و عربی در مکان صحیح خودشان است.
2. نسخه بدون لاتین (WOL) که فاقد حروف و ارقام انگلیسی است.
3. در نسخه تمام ارقام فارسی (FD) هم کل اعداد لاتین با فارسی جایگزین شده که غیر استاندارد می باشد اما بنا به درخواست بالای استفاده کنندگان در بسته فونت قرار داده شده است.
4. و نسخه تمام ارقام فارسی بدون حروف لاتین (FD-WOL)
پیشنهاد من اینه که از همون نسخه اصلی یعنی اولی استفاده کنید که کاملا استاندارد است مگر اینکه نیاز به قلم لاتین دیگری غیر از Roboto داشته باشید چرا که وزیر با روبوتو ترکیب شده است.
http://rastikerdar.github.io/vazir-font
پاسخ:
سلام
اگر برایتان مقدور است شمارهٔ نسخهای که فرمودید به درستی عمل میکند را ذکر بفرمایید تا بتوانم ریشه مشکل را بیابم. سپاس
پاسخ:
سلام
در ابتدا تشکر میکنم برای گزارش این مورد. درست می فرمایید. من فراموش کرده بودم ارقام عربی را هم به فارسی تبدیل کنم. البته در نظر داشته باشید فونت استاندارد اجازه ندارد و نباید هیچ یک از ارقام لاتین یا عربی را تغییر دهد اما خب به دلیل مشکلات نرم افزاری این امر در فونت های فارسی رایج و حتی به اشتباه در بین کاربران به حالت استاندارد نیز تعبیر شده است! به عبارتی فونت استاندارد و خالص همانیست که در ریشه بسته دانلود به نام Vazir.ttf قرار دارد. به هر صورت در نسخه بعدی این موردی که فرمودید اعمال میشه که تا اون موقع من برای شما یک نسخه سفارشی آماده کردم که مشکلتان رفع گردد.
http://bayanbox.ir/info/8921833579094981019/vazir-font-v4.4.1-custom
پاسخ:
سلام و تشکر
این مسئله مربوط به فونت نمی شود. چه این فونت و چه سایرین. در واقع شما نباید مشکلات مربوط به طراحی رو در فونت ها جستجو کنید چون رفتار فونت ثابت است و تحت تاثیر شرایط قرار نمیگیرد. شما کافیه برای همین مشکل به جای فونت وزیر از فونتهای دیگری نیز استفاده کنید ببینید آیا ایراد برطرف میگردد یا خیر.
در مورد فایرفاکس اندروید، من خودم هم مشکلات مشابهی تجربه کردهام. یعنی ۱۰۰ درصدی نمیشه روش حساب کرد. مثلا من الان سایت شما رو تست کردم حتی منو هم باز نمیشه.
پاسخ:
سلام
موضوع سر هینتینگ هست. مثلا توی اینترنت اکسپلورر یا آفیس ورد هینتینگ به خوبی اعمال میشه اما توی نوتپد نه. راستش من به یک شیوه دیگری هم هینتینگ رو اعمال کردم اما در جای دیگری به مشکل برخوردم. یعنی راهی به ذهنم نمیرسه و پیدا نکردم. البته توی لینوکس یا مک که این مشکل اصلا وجود نداره و همه جا یکسان رندر میشه.
هر چند اگر با فونت های دیگر (غیر از تاهوما) مشکلی ندارید پس احتمالا راه حلی برایش وجود داره.
پاسخ:
سلام. برای حالت بولد باید دکمه بولد یا همان ctrl+b رو بزنید. روی دکمه معمولا نوشته B.
برای وزن سبک هم کلیک راست و از منو گزینه Font رو انتخاب کنید. سپس Style رو بر روی Light قرار دهید.
پاسخ:
سلام. احتمالا بهتر میشه. به لحاظ زیبایی و تناسب باید بزرگتر باشه. اما در
اونصورت برای مطالعه، متن شلوغتر به نظر میرسه (هدف نخست وزیر مطالعه
هست).
rastikerdar.github.io/vazir-font/test.htmlهر چند شاید اشتباه کردم. باز بررسی میکنم.
متشکرم.
پاسخ:
سلام
بلی در مورد «ی» حق با شماست. خوب نشده.
در مورد «ـه» نظرات متفاوت هست. برخی مدل وزیر ۱ رو می پسندن و برخی وزیر ۴. نمونه اش در نظرات همین صفحه یا در این لینک:
https://github.com/rastikerdar/vazir-font/issues/41به نظر خودم خوانایی توی وزیر یک بیشتر هست اما خب یه جورایی شکلش «ـه» مرسوم نیست.
به هر صورت سعی می کنم خیلی زود اصلاح کنم. باز هم اگر موردی دیدین ممنونم میشم در جریان بگذارید.
متشکرم برای بیان نکات.
پاسخ:
هر دو به همراه دیگر گلیف ها رو در 5.1.0 تصحیح کردم. باز هم ببینید اگر مشکلی بود یا جای بهتر شدن داشت بفرمایید تا اصلاح بشه.
rastikerdar.github.io/vazir-fontمتشکرم
پاسخ:
با سلام و احترام
سپاسگزارم برای بیان نظراتتون. حرف م و ح رو تلاش می کنم اگر شکل بهتری به نظرم آمد پیاده کنم.
همیشه سربلند باشید.
پاسخ:
با سلام و احترام
اولا تشکر می کنم برای نقدتان. در مورد قلم ها عرض میکنم که:
صمیم: که تغییراتی نداشته است. توی آخرین نسخه (سه ماه پیش) صرفا اندازه اش برای هماهنگی با قلم های دیگر اندکی بزرگتر شد. به عبارتی بعد از آن همفکری اولیه که با دوستان داشتیم شکل صمیم تقریبا تثبیت شد.
github.com/rastikerdar/samim-font/issues?q=is%3Aissue+is%3Aclosedشبنم: که تغییری نداشته. تنها رفع اشکال و دارای وزن جدید شد. شاید برای مثال در فاصله ها کمی تغییرات داشته باشه که صرفا برای هماهنگی بیشتر بوده.
تنها: که ماه هاست منتشر شده. تغییری نداشته.
ساحل: هم همینطور.
گندم: در آخرین نسخه مثل صمیم اندکی بزرگتر شد. بیشتر بهبود و رفع اشکال داشت تا تغییر شکل. گندم که فکر می کنم یکسالی بود دست نخورده مانده بود.
وزیرکد: که بیچاره کسی کاری بهش نداشته.
پرستو: خب درست می فرمایید. پرستو خیلی تغییر کرد. دلیل اصلی اش بی سوادی من بود و هست. البته آخرین نسخه تقریبا تثبیت شده.
وزیر: این یکی نیاز به توضیح دارد. واقعیتش اینه که مثلا فونت صمیم و شبنم وقتی دوستان همکاری کردند تقریبا به یک نسخه نهایی رسید. اما فونت وزیر رو کسی مایل به همفکری (به ویژه در گیت هاب مثل فونت صمیم) نبود علی رغم اینکه استقبال خیلی بیشتری از آن شده. تقریبا تمام ایشو ها یا گزارشات مبتنی بر نکات فنی مثل شیوه انتشار یا برخورداری از نسخه تمام ارقام فارسی یا امثالهم بوده اما در مورد ظاهر قلم کمتر نظری می آمد. پس منِ برنامه نویس به عنوان یک فرد معمولی ماندم با سلیقه درونی که باید فکر می کردم چه شکلی برای بهتر شدن قلم نیاز است که وقتی با آن سایت های خبری را می خوانم یا در رابط کاربری برنامه استفاده می کنم یا هر جای دیگری احساس بهتری در مطالعه و ارتباط برقرار کردن داشته باشم. برای همین هم تغییر میکرد. البته این تغییرات به تدریج بود. شما کافیه نسخه یک رو با پنج مقایسه کنید. صرفا شاید در ظاهر شبیه به هم باشند. اما در جزییات خیلی تفاوت دارند. برای شما یک صفحه مقایسه ایجاد کردم تا خودتان قضاوت بفرمایید:
rastikerdar.github.io/vazir-font/compare.htmlدر مورد "حروف ه,م,ی,ح,... ، قوس ها در حروف مختلف، وضوح کلی به خصوص نقطه ها" خب شما نفرمودید چه اشکالی دارند. باور بفرمایید نمی دانم منظورتان چه نوع عیوبی منظورتان است. این فونت ها برای شما طراحی شده اند.
در مورد فاصله الف و ی شما در صفحه زیر مقایسه بفرمایید با دیگر قلم های معروف:
rastikerdar.github.io/compare-fontsدر مورد فاصله بین واژهها به نظرتان زیاد است؟ کمتر کنم؟
باز هم ممنون برای وقت و نظری که گذاشتید.
پاسخ:
نمیدونم منظورتان در نقطه اتصال است یا خیر!
پاسخ:
کاملا درست می فرمایید. ممنونم برای گزارش. حتما رفع خواهد شد.
پاسخ:
سلام
با اجازه مواردی را که فرمودید به صورت یک ایشو نیز در مخزن گیتهاب فونت وزیر بازنشر کردم تا قابل پیگیری باشد.
github.com/rastikerdar/vazir-font/issues/42از شما برای حوصله، زمان و دقتی که به خرج دادید ممنون و متشکرم.
پاسخ:
با سلام و احترام
تشکر میکنم برای بررسی و بیان نکات.
من به نظرم میآید تغییراتی که بیان فرمودید به طور قابل ملاحظهای در فونت صمیم نمود یافته، به گونهای که احتمالا قلم صمیم را بیش از وزیر بپسندین. نکته دیگر اینکه فکر میکنم خروجی تغییراتی که میفرمایید مثل گرد کردن گوشهها خود یک تایپ فیس جدید میباشد. شاید در آن صورت بهتر باشد فونتی با نامی جدید در شاخه ای جداگانه توسعه یابد.
همچنین فرمودید به ساحل نزدیکتر شود که خب حقیقتش برای من سوال است که وقتی خود ساحل موجود هست چه نیازی به نزدیک شدنِ وزیر به تایپفیس آن میباشد.
در مورد ساحل و یا وزیر و ... اینطور بگویم که ما بهتر است قواعد مربوط به هر سبک در خط فارسی رو تا آنجا که میتوانیم رعایت نماییم. در غیر اینصورت معلوم نمیشود که قلم دقیقا چه هدفی را دنبال میکند و نوعی آشفتگی و سردرگمی را به مخاطب القاء میکند. در مورد نسخه بولد ساحل نیز حقیقتاش کار سخت و پیچیدهای است. البته هنوز نیاز به توسعه دارد اما الگوی وزیر که می فرمایید خود یک کار جداگانهای است و البته در این سبک نمیگنجد.
در مورد پرستو چون بازخوردی ندیدم احساس کردم اون تایپ فیس طرفداری ندارد. این را هم در نظر داشته باشید هدف اصلی پرستو چاپ است و نمی توان انتظار نمایش ایدهآل در صفحهٔ نمایش داشت. مشکل خوردگی در صفحات نمایش کم کیفیت برای این گونه قلم ها مورد رایجی است.
برخی تغییراتی که فرمودید گسترده و زمان بر است. دست کم روزها کار می طلبد. انشاءا.. افراد دیگر. خوشبختانه تمامی نسخههای قلمها از روز نخست در گیتهاب موجود و برای عموم آزاد (مالکیت عمومی) است برای هر کاری از جمله توسعه. مثلا نسخه قبلی پرستو را اگر کسی تمایل داشته باشد میتواند توسعه دهد. چه شخصی، چه عمومی، چه تجاری ...
باز هم تشکر می کنم. سعی میکنم موارد رو مد نظر داشته باشم. ضمنا همانطور که دوستمان آقای گرافیست فرمودند
قلمهای خوب آقای سوزنچی را هم ملاحظه بفرمایید. به ویژه اون بحث گرد کردن گوشهها در قلمهای ایشان زیاد صورت گرفته. همچنین قلم
پیفونت و
فهرست قلم های آزاد.
پاسخ:
ممنون. البته باز هم رفع اشکال خواهد شد. مثلا امروز چند مورد به نظرم رسید که اعمال کردم.
پاسخ:
سلام.
البته اندازه یا فاصلهٔ نقطه ها در ۶ تغییری نکرد. شاید بهتر باشه بین نقاط در بولد فاصلهای ایجاد بشه.
متشکرم برای گزارش این مورد.
پاسخ:
سلام. خوشحالم پسندیدین. من نیز برای شما آرزوی توفیق و سلامتی دارم.
پاسخ:
سلام. حقیقتش من به شبکه آی فیلم دسترسی ندارم که مقایسه کنم اما اگر موفق شدم حتما بررسی می کنم. شکل میم هم واقعیتش دیگر شکل بهتری به ذهنم نمیرسه. یک نظر سنجی انجام شد که اکثریت با فاصله زیاد به گزینه سوم در این تصویر رای دادند:
http://bayanbox.ir/view/8473243350380764979/Mim-Poll.pngهر چند نظر شخصی خودم به ترتبب اولی دومی سومی بود اما گزینه سوم نهایی شد.
پاسخ:
احتمالا بلندتر بشه بهتر میشه. ممنون
پاسخ:
سلام
از شما تشکر می کنم برای گزارش این ایراد مهم. متاسفانه در سری ۶ این اشتباه مغفول مانده بود که در نسخه 6.3.2 رفع گردید. سپاس.
پاسخ:
سلام
همممم درست میفرمایید ظاهرا میم شبیه شده. به نظر میاد من و طراح فونت آیفیلم توی حرف میم اشتراک سلیقه داریم :)
البته میم خود فونت دژاوو هم تقریبا مشابه هست.
پاسخ:
با سلام و سپاس. در فهرست حامیان صفحه فونت وزیر نامتان اضافه گردید.
rastikerdar.github.io/vazir-fontترجیحا آخرین نسخه را از لینک بالا دریافت نمایید.
فونت استاندارد در واقع همانیست که در ریشه بستهٔ فشرده قرار دارد. اما خب به دلیل مشکلات نمایش ارقام (به صورت عربی یا لاتین) در ویندوز، پوشهای در فونت قرار دارد با نام Farsi Digits. در تمامی فایل های این پوشه، ارقام لاتین و عربی با فارسی جایگزین شدهاند به طوری که برای سیستم عامل هیچ چارهای باقی نمیگذارد.
پاسخ:
سلام. «بیان» کارکردش کاملا مشخص یعنی همان ارائه خدمات برای ایجاد وبلاگ است. جایی که بتوانید پستی بنویسید و بقیه بر روی آن نظر دهند. ماجرای فروشگاه کاملا متفاوت میباشد. مگر اینکه تنها به معرفی محصولات به صورت پستهای وبلاگی بسنده کنید.
پاسخ:
سلام
آنها هم خوب هستند. حقیقتش من خیلی وقت هست که با این برنامهها سر و کاری ندارم اما هرچی که به یاد میآورم هر سه اینها قابلیت هر کاری را دارند. فقط باید همیشه به لحاظ امنیتی به روز باشید. چه در زمان نصب و چه آپدیت. تنظیمات آنها تقریبا مفصل هست.
پاسخ:
سلام
سوال خوب و مهمیه. البته من پاسخی برای اون ندارم. اما به طور حتم فاصله بین خطوط اگر به درستی تنظیم بشه تاثیر به سزایی توی خوانایی خواهد گذاشت. احتمالا رقمی که فرمودید مناسب باشه. برای همین وبلاگ هم من عدد ۱.۹ گذاشتهام.
woff2 اضافه خواهد شد. اما svg را تخفیف بدهید :)
پاسخ:
سلام
برای پیشنهادتان ممنونم
سلامت باشید
پاسخ:
سلام
خوشحالم این قلم براتون مفید بوده.
پاسخ:
سلام. برای من که راحت نصب میشن. با فونت های فارسی دیگر امتحان (نصب) بفرمایید ببینید شاید مشکل از اندروید باشد.
پاسخ:
سلام. متاسفانه اطلاعی ندارم.
پاسخ:
متشکرم خیلی خوب توضیح دادین. برای محبتتان نیز ممنونم.
پاسخ:
سلام و تشکر
خوشحالم پسندیدین. در مورد پیشنهادتون واقعیت امر اینه که فونت وزیر شکل ساده و تقریبا منظمی داره. مانند فرم حروف لاتین. اگر الف چسبیده تغییر کند تقریبا تمامی حروف عمودی باید تغییر کنند و شکل قلم از سادگی و نظم و استایل فعلیش خارج میشه مگر اینکه قلم جدیدی از آن در بیاید. فونت ساحل به همین شکلی که میفرمایید طراحی شده. اما در مورد «ر» احتمالا جای بهتر شدن هنوز وجود داره. البته الگوی آن تاهوما و دژاوو است و اینکه گردی و نرمی قلم رو حفظ میکنه ولی شاید شکلهای بهتری هم بتوان در آورد. باز شکل «ر» در ساحل همینگونه که فرمودید طراحی شده.
سپاسگزارم برای نظر.
update: توی نسخه جدید حروف «ر و» رو هم بهبود دادم. با تشکر
پاسخ:
سلام و سلامت باشید
توی نسخه جدید بهبود دادم. با تشکر
پاسخ:
سلام
خواهش میکنم
احتمال زیادی میدم که گوشی داره از کش خودش استفاده میکنه بنابراین بهتره یه بار قسمت history یا تاریخچه فایلهای مرورگر گوشی رو پاک کنید. این تجربه رو خود من هم داشتم که به همین شیوه حل شد.
پاسخ:
سلام
یه مقدار فرآیند کار پیچیده میشه. اگرچه ایده ایجاد سرویسی که بتونه فونتها رو باهم ترکیب کنه قبلا نیز مطرح شده.
پاسخ:
درود
خواهش میکنم
زنده باشید
پاسخ:
سلام
کاملا درست میفرمایید. مشکل اینجاست که توی خط فارسی قسمت بسیاری از حروف پایین خط کرسی قرار میگیرد که خب به هر دو طرف نیز اعراب هم که اضافه کنید میبینید به نسبت حروف لاتین به فضای بیشتری برای نمایش احتیاج دارید. این در مورد اغلب فونتهای عربی/فارسی صدق میکنه. یکی دو تا راهحل وجود داره که برای توسعه دهنده دردسر زیادی دارد :)
پاسخ:
سلام
خواهش میکنم
راستش متوجه نشدم مشکلتون چیه دقیقا. بازی شما نمیتونه متنها رو با فونت وزیر نمایش بده؟ با فونتهای فارسی دیگر چطور؟
پاسخ:
حقیقتش الان کمکی از دستم بر نمیاد. اگر از توسعهدهندههای اپ یا بازی اندروید کمک بگیرید احتمال بیشتری وجود داره که به نتیجه برسید. با توجه به اینکه این فونت در حال حاضر در برخی اپهای اندرویدی داره استفاده میشه.
پاسخ:
سلام
حق با شماست. یک ایشو نیز به همین منظور در مخزن فونت ایجاد شده است.
پاسخ:
راهنمای اضافه کردن فونت رو در اینترنت جستجو بفرمایید. فارسی و انگلیسی زیاد پیدا میشه.
در این پست هم روش اضافه کردن به وبلاگ آمده که البته اصولش با وبسایت یکی است:
https://kutt.it/2578p1
پاسخ:
من تا الان مشکلی نشنیدهام در این مورد. منطقا ایرادی ندارد.
پاسخ:
سلام
سلامت باشید
اگر اشتباه نکنم از نسخه بدون حروف لاتین (without latin) استفاده میکنید. هنگام استفاده از این نسخه برای من هم این ایراد رخ میده و لاتینش کلا به هم میریزه. مگر اینکه متن لاتین رو انتخاب و برایش فونت تنظیم کنم. اما اگر با نسخه اصلی نیز این مشکل رو دارید، با ورژن اخیر وزیر (21.1.2) نیز بررسی بفرمایید شاید درست بشه.
پاسخ:
درود و سلامت باشید
متأسفانه نمیدونم چرا به شما چنین پیغامی رو نشون میده.
پاسخ:
سلام
خوشحالم مشکلتون برطرف شده.
پاسخ:
سلام
تشکر میکنم برای گزارش این ایراد. در مخزن فونت ثبت گردید:
پاسخ:
سلام
سپاسگزارم برای گزارش این ایراد. گزارش شما رو به صورت ایشو در مخزن فونت ثبت کردم. اگر فرصت کردید بفرمایید در چه محیطی یا صفحهای این مشکل رو مشاهده نمودهاید.
پاسخ:
سلام و سپاس. فونتهایی که توسط این حقیر ساخته شده رایگان هستند.
پاسخ:
سلام
ندیدهام یا اگر دیدهام دقت نکردهام.
پاسخ:
سلام
این مربوط به نسخه تمام ارقام فارسی (Farsi-Digits) است. در این حالت تمامی اعداد لاتین و عربی با فارسی جایگزین شدهاند. این حالت استاندارد نیست و توصیه هم نمیشود اما به دلیل زیاد بودن درخواستها اضافه شده است. در این صفحه مقداری در موردش آمده هر چند که توضیحاتش باید کاملتر بشه:
پاسخ:
سلام
خواهش میکنم. کار خیلی قشنگی شده. تبریک میگم به شما.
پیشنهاد میکنم قسمت کپیرایت رو خالی نگذارید و برای فونتتون مجوز تعریف کنید. پیشنهاد من OFL است. این مجوز میگه که هر کسی برای هر منظوری میتونه استفاده کنه اما اجازه فروش خود فونت یا نسخه تغییر دادهاش رو نداره.
حتی میتونید اون در یک مخزن گیتهاب قرار بدید و برایش صفحه اختصاصی بسازید.
اگر مایل باشید من توی صفحه فونت وزیر به صفحه فونت شما لینک بدم.
قالبتون هم قشنگ شده. درود بر شما.
پاسخ:
گیتهاب تحت وب آسونه، نیازی به خط فرمان نداره. (توی صفحه وزیر لینک دادم)
توی خود فونت میتونید لایسنس تعیین کنید. الان اغلب فونتها مجوز OFL میگذارند مگر اینکه تجاری باشند. OFL مجوز مخصوص فونت هست اما سایر مجوزها عمومی هستند.
پاسخ:
سلام
برای من که میاره. کلمه الله رو توی این صفحه تست کنید:
پاسخ:
سلام. متاسفانه فکر نمیکنم این اتفاق به زودی بیفته.
پاسخ:
درود و سلامت باشید. اگر تصویر بذارین بهتره چون متوجه نشدم مشکل دقیقا چیه. آیا این مشکل رو هنگامی که اندازه قلم رو تغییر میدین هم رخ میده؟ در چه محیطی این مشکل رو دارید؟
پاسخ:
چیزی که به ذهن من میرسه اینه که این موضوع به خاطر نحوه رندر (نمایش) در اون برنامه است و نه خود فونت. اگر شما فونت رو در
خود وبسایتش یا برنامههای دیگر ببینید ملاحظه میکنید مشکلی ندارد. یا حتی در محیطهای مختلف مثل موبایل یا سیستمعامل های دیگر. حتی اگر سایز فونت رو در همین برنامهٔ مورد استفاده در تصویر تغییر بدین جای نقطه «فـ» عوض میشه. اما اگر در شرایط دیگر هم این مشکل رو دارید ایراد میتونه از خود فونت باشه.
پاسخ:
من توصیه میکنم نگران این مسئله نباشید. لزوما آنچه که شما در دستگاه خودتون میبینید با آن چیزی که من میبینم یکی نیست. حتی ممکنه روی دستگاه خودتون با دو مرورگر مختلف نتیجه متفاوتی ببینید. یا اینکه سایز فونت رو بزارید 14.1 یا 13.9 پیکسل و ببینید مکان نقطه تغییر کنه. این به این خاطره که دستگاه اندازهگیری فونت برداری هست اما موقع نمایش به دستگاه پیکسلی تبدیلی میشه (rasterization). در حین این تبدیل موتور رندر سعی میکنه بهترین پیکسلها رو انتخاب کنه اما خب در برخی حالتها دچار اشتباه میشه. حتی ممکنه نسخه بعدی مرورگر نمایش بهتری رو ارائه بده. به هر صورت در این موضوع فکر نمیکنم کاری از دست من بربیاد. تنها توصیهای که دارم اینه که از آخرین نسخه وزیر استفاده کنید و مطمئن شوید اون رو از صفحه رسمی پروژه دریافت کرده باشید.
ضمنا فونت این صفحه
ساحل است.
پاسخ:
سلام.
خودشون فونت دارند و در حال توسعه چند مورد نیز میباشند. براشون نه خود فارسی اولویه و نه فونتهای فارسی. بهتره بهش فکر نکنید.
پاسخ:
سلام
سلامت باشید. خیر متاسفانه نسخه ایرانیک نداره. البته ایرانیک تنها به کج بودن نیست. فونتهای لاتین رو اگر مشاهده بفرمایید شکل برخی حروف نیز دستخوش تغییر میشه. به نظر من اگر برای بخشهای ایرانیک متن از یک فونت دومی حتی با شکل یا سبک متفاوتی استفاده بشه بازهم نتیجه مطلوبی بدست میاد. در هر صورت میتونیم به عنوان یک قابلیت برای وزیر در نظر بگیریم ولی بعید میدونم به زودی اتفاق بیفته. پیروز باشید.
پاسخ:
سلام
اگر تصویر میگذاشتید بهتر میشد. و اینکه از کدام نسخه وزیر استفاده میکنید.